Да говорите публично е голямото предизвикателство, пред което са изправени милиони

...
Да говорите публично е голямото предизвикателство, пред което са изправени милиони
Коментари Харесай

Страх ме е, но ще се науча

Да говорите публично е огромното предизвикателство, пред което са изправени милиони хора в всекидневието си. Но това е едно от уменията, които са най-търсени през днешния ден от фирмите - те залагат на хора, които освен знаят по какъв начин да поддържат връзка, само че и да продават. Според проучването " Тенденции на образованието на работното място 2021 година ", направено от платформата за онлайн образование Udemy for Business, търсенето на курсове, свързани с бизнес връзка, се е нараснало с 1,585% през 2020 г. 

" Трябва да разберем, че общественото говорене е нещо, което се научава. Много малко хора се раждат, знаейки по какъв начин да го вършат ", споделя Лео Пичоли, специалист по обществени изявления и инструктор в Udemy for Business. Представяме ви 4-те стъпки за превъзмогване на страха от публично говорене.

Практикувайте го в " безвредна " среда

Практиката е основата на сполучливото обществено говорене и е ключът към загубата на неудобството. Всички приказваме обществено всеки ден, без да осъзнаваме, а фамилно или приятелско събиране може да се трансформира в идеалната опция за малко повече процедура. Започвайки с описване на история или виц в такава  " безвредна "  среда ще ви помогне да намерите собствения си глас, да откриете нюансите, които ви вършат по-силни и могат да ви дадат повече принадлежности за изложение.

Планирайте практиките и въведете модификации

Помислете авансово какво ще бъде това, което ще разкажете на идната среща (независимо дали на работа, с другари или семейство) и въвеждайте разновидност в речта всякога. Опитайте се да стоите, да седите, да играете с гласа си или да говорите на разнообразни тематики. Ако постоянно правите едно и също, ще получите едни и същи резултати и няма да бъдете подготвени за разнообразни обстановки или подтекст.

Разширете средата и ситуацията

След като сте практикували неведнъж в " безвредна "  среда, можете да започнете да се отваряте за нови сюжети. В тази стъпка би трябвало да идентифицирате нискорискови места, по-големи обществени събирания или пространства, където съвсем не ви познават. Ще би трябвало да бъдете внимателни и да следим по какъв начин хората ви слушат, с цел да включите подобрения във вашите речи и да гарантирате, че вашите послания доближават до обществеността.

Проявете емпатия към публиката

Като цяло, когато говорите публично, това е по този начин, тъй като имаме с какво да допринесете за публиката, затова би трябвало да разберете, че сме там, с цел да им помогнете. Ето за какво, преди да произнесете речта си, целесъобразно е да поговорите с някои от присъстващите, да изслушате проблемите им и да наблюдавате взаимоотношенията им. Така освен ще опознаете по-добре аудиторията си, което ще ви помогне да премахнете неудобството до известна степен, само че и ще можете по-лесно да приспособите посланието си, с цел да го направите по-ценно за тях. С това ще премахнете страха да кажете нещо, което не е от голяма важност или да загубите интереса им.

Следвайки тези стъпки, последователно ще се отървете от неудобството и ще подобрите способността си да говорите публично. Умение, което ще продължи да набира тегло в изискванията на възходящото търсене от страна на фирмите.

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР